Cowesweek 2009, dag 7

August 7, 2009

Een lastige afsluiting van een mooie week op de Solent. Het doel was duidelijk, het vasthouden van de derde plaats in de eindrangschikking, maar het is niet gelukt. Een start richting West waar weinig te verdienen viel zonder onverantwoorde risico’s te nemen,  stroom, wind en koers naar de eerste boei dicteerden de plek; dringen dus, met een groot risico om boven de boei gezet te worden. Een bewust voorzichtige start dus, op de tweede rij dus. Een lang reachrak onder genua, daarna iets ruimer onder spinnaker reachend de Solent overgestoken. Daarna het enige kruisrak van de wedstrijd, 30 minuten van Digital Research naar Aquaspec. Reachend onder genua naar Berthon en daarna een lang spinnakerrak tegen de sterke stroom terug naar de finish voor het kasteel. Een rak met grote plaatselijke verschillen in windsnelheid, moeilijk om de keuze tussen meer wind – meer tegenstroom en minder wind – minder tegenstroom te maken. We hebben de verkeerde keuze gemaakt; dicht onder het eiland pakte beter uit. Het laatste stuk naar de finish zijn we wel zo dicht mogelijk onder de kust gekropen en tegen de stroom in een zo nu en dan angstig afnemende wind naar de finish gekropen en hem gehaald. Veel boten die wat meer uit de kust bleven haalden het niet. Een frusterende wedstrijd op een baan met weinig mogelijkheden, een 17e plaats en 4e overall. Met deze boot, deze bemanning, de inzet en de teamgeest had de derde plaats overall er zeker ingezeten (en hadden we verdiend). Het beetje geluk wat je zo nu en dan moet hebben hadden we vandaag niet.

De Friese gelegenheidsbemanning van de Winsome heeft een mooie week gehad en heeft veel geleerd.

Harry, Theun, Boj, Joost, Pieter en Floris bedankt en natuurlijk Sophia voor de fantastische verzorging deze week.

Tot volgend jaar, niet weer in dezelfde boot, wel weer op hetzelfde mooie zeilwater.

Jan en Renze

Post by Harry Heijst | August 7, 2009 |